MARJA VISSER

Na de Sociale Academie (CICSA, 1976) en vervolgopleiding therapeutisch groepswerk (IVABO, 1988) heb ik me verder gespecialiseerd in lichaamsgerichte en systeemtheoretische methodieken. Hiertoe volgde ik o.a. de opleiding Unitieve Psychotherapie van Jay Stattman (1995), waarna ik mijn Europese Certificaat Psychotherapie behaalde (2001).
Omdat ik ook geïnteresseerd was in de dynamiek en veranderprocessen in organisaties volgde ik een masters Cultuur Organisatie en Management aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (2003).
Omdat we allemaal deel uitmaken van diverse systemen die ons beïnvloeden en vice versa, blijf ik me verder verdiepen in systeemgericht werken,  o.a. geïnspireerd door Böszörményi Nagy, Françoise Dolto en Bert Hellinger. Naast literatuurstudie volgde ik trainingen bij Gunthard Weber, Jacob en Sieglinde Schneider, Ineke van Keulen, Marianne Franck, Jan Jacob Stam e.a.
Mijn opleiding tot mediator en specialisatie familiemediator volgde ik aan het Mediation College in Alkmaar (2014).
Sinds zo’n tien jaar volg ik regelmatig trainingen op gebied van relational traumatherapy bij Merete Holm Brantbjerg.

Werken in mijn therapiepraktijk heb ik altijd gecombineerd met werken in een zorgorganisatie, o.a. vanwege de meerwaarde van multidisciplinaire samenwerking. Ik heb onder meer gewerkt als ouderbegeleider in een instelling voor verstandelijk gehandicapten, als ouder- en gezinsbehandelaar in de jeugdhulpverlening, als trainer voor sekse specifieke hulpverlening en in academische ziekenhuizen, waaronder het Amsterdam UMC.
Bij het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Amsterdam UMC was ik meer dan 20 jaar counselor voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen en donorconceptie. Naar psychosociale begeleiding bij donorconceptie heb ik onderzoek gedaan en ben ik  gepromoveerd (2018).
Proefschrift: https://dare.uva.nl/search?identifier=13133ba5-4bb7-47e0-825b-8c605e5bacc5

Ik ben lid van verschillende beroepsorganisaties, waaronder van de Nederlandse Vereniging van Psychologen en Agogen (NVPA), de Vereniging Modaliteiten Psychotherapie (VMP), de Nederlandse Vereniging voor Lichaamsgerichte Psychotherapie (NVLP) en de European Association for Body Psychotherapy (EABP), ben Europees Certificaathouder Psychotherapie (ECP), waarvoor ik ben aangesloten bij de Nederlandse Associatie Psychotherapie (NAP) en ik ben lid van Pointnetwerk, een netwerk voor psychosociale fertiliteitszorg.

Mijn vrije tijd breng ik graag door met beeldhouwen en boetseren, wandelen, tuinieren en lezen. De natuur ervaar ik als belangrijke inspiratiebron en als omgeving waar ik tot rust kom.

 

“Alleen met het hart kun je goed zien, het wezenlijkste is voor de ogen onzichtbaar” (Antoine de Saint-Exupery in De Kleine Prins).

“Asking for help isn’t giving up” said the horse. “It’s refusing to give up” (Charlie Mackery in The boy, the mole, the fox and the horse)